Konzervativno zobozdravstvo in endodontija

Konzervativno zobozdravstvo je veja stomatologije, ki se ukvarja z ohranjanjem zob in zobnih struktur v ustih. Zajema nekaj temeljnih posegov, kot so odstranjevanje zobneg kamna in plaka, odstranjevanje kariesa in sanacija zob z zalivkami ali inlayi.

Odstranjevanje zobnega kamna je sestavni del ustne higiene. Je profesionalna odstranitev trdih zobnih oblog (zobnega kamna), ki ga z  navadnim čiščenjem ne morete odstraniti. S tem se zobe in obzobna tkiva zaščiti pred nastankom kariesa in boleznimi dlesni. Kopičenje mehkih in trdih bakterijskih oblog na zobeh povzroča gingivitis (vnetje dlesni)  in parodontalno bolezen, ki je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Čiščenje zobnega kamna je tako nujen preventiven in kurativen postopek. Postopek zajema čiščenje trdih oblog z ultrazvokom (odstranimo trde obloge), peskanje (odstranimo zabarvanja kave, čaja, tobaka,…) in poliranje zob (površina zob se zgladi in s tem zmanjša možnost nabiranja plaka).

Amalgamska zalivka:  Amalgam je zlitina živega srebra (Hg) in drugih kovin (srebro, kositer, baker, zink) v razmerju 1:1. Amalgamska zalivka se z zobom kemično ne poveže, zato je pri izdelavi treba paziti na obliko, s tem pa ponavadi odstranimo tudi del zdravega zoba.